Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
forum3
[2-1]

2005.12.23. 14:48 Idézet
Érdekes felvetés. Kicsit genetikába kell mélyedni és kutakodni, hogy minek hatására változik a szem színe, ill összefüggés van-e a szem szín és a bőrszín között. Szekeresnek amint tudom nem voltak a legjobb kékei, bár ezt csak hallottam. Valószínű ezért nem tenyésztették tovább. A vörös nem csak a szem színét hanem a tollazat szinét is javítja, vagyis szebb krémesebb színük lesz a galamboknak, mind a hímeknél, mind a tojóknál. A szembőr pedig sokhelyütt, standard a galambok 1-2 éves koráig, ám utána vagy az öregedés vagy a zárva tartás hatására kezd kivilágosodni. Lehet hogy hormonális, a változás oka. Az egri kék az egyedüli aminek sötét bőre van a galambok között, ez is érdekessége a fajtának, így a szembőr szín világosodása SZERINTEM a fajta romlását jelzi egy állományban/ Ez persze nem érévnyes a zárva tartott tenyészgalambokra, ughyanis tapasztaltam hogy egy lezárt galambot újra szállók közé téve a szembőr színe egy idő után kezdett sötétedni majdnem teljesen visszanyerte a fiatalkori színét/. fabrique Ui.: Józsi nagyszerű témákat találsz!!! :)

2005.12.23. 01:55 Idézet

Szem szemle!

 

 

Az előző évi fajtaklub kiállítás szakmai értékelésében elsőszámú problémaként lett kiemelve, hogy az egri kék keringő galambjaink szeme /kevés kivételtől eltekintve/ nem szép tiszta világító üvegszem. Nem eléggé picik ill. szabályosak a pupillák és vannak gondok a szemgyűrűvel is az idősebb példányokon.

Mi az oka, hogy sok galamb szeme nem tisztul ki, opálos sötét marad? Pedig rendkívül sokat ront az összbenyomáson ez a hiba. A beltenyésztés hozza ezt magával, esetleg a csukva tartás vagy a nem megfelelő szelektálás? Javítunk-e a helyzetünkön, ha vöröst keverünk az állományba? Eddig ezt csak az egriek állították, de ma már bizton állítják pilisi tenyésztő barátaim is. Mások tiltakoznak a vörösök bekeresztezése miatt. Ugyanis világosítják a test ill. szembőrt –állítják- holott követelmény és alapvető fajtajelleg a sötét bőr. Valószínű, hogy csak kis mértékben, de kell, hogy használják a vörösöket a tenyésztők a szem, és nem utolsó sorban a szép tiszta színű tollazat érdekében. Számunkra nem vigasztaló, de megjegyzem több fajtánál is jelentkezik ez a probléma.

Mi az oka, hogy azok a rendkívül jó szemű Szekeres galambok ennyire kiszorultak a tenyésztésből? Túlzottan mellőzve lettek egyéb hibáik miatt? Javaslom első lépésként, hogy osszuk meg ez irányú tapasztalatainkat egymással.

 

 

1995. 12. 22.

                                            Kenéz József  


[2-1]

 

 

 

 

 

 

 

RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!