Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szakirodalom
Szakirodalom : Az egri kék galambról

Az egri kék galambról

www.agroinform.hu/magazin/magazin.php 2003.10.28 Szerk: Tokaji Miklós

Fejlett izomzatú, élénk vérmérsékletű az Egri kék keringő

Az egri kék galambról

Sokan szürkének írják le, valójában többszínű fajta az egri kék galamb. Az 1800-as évek elejétől vált ismertté, bár akkor még csak a hevesi megyeszékhelyen és közvetlen környékén fordult elő.

Mint ahogy a neve is mutatja, az Egri kék keringő jó röpképességgel rendelkezik. Rendkívül gyorsan, látványosan mozog a levegőben. A falka felszállás után zárt, összetartó csapatot alkot, ezek a galambok pillanatok alatt képesek a kellő magasság elérésére. Az összetartás olyannyira jellemző rájuk, hogy a támadó ragadozó madarak-Egerben és környékén mindennapos vendégek-sem képesek a falka megbontására. Sajnos napjainkban egyre kevesebb tenyésztőtárs tekinti ezt a kiváló röpképességet a tenyésztés fő irányelvének. Sokan csak a külcsínyre figyelnek, "kiállításra" tenyésztenek, ami a röpképesség elvesztésével járhat, és ezzel egyidőben a falka is átalakulhat.

Az Egri kék keringő apró termetű, fejlett izomzatú, élénk vérmérsékletű fajta. Feje a testével arányos, úgynevezett trapéz fej. Gyöngyszemei a sötét tollazat miatt szinte világítanak. Csőre a közepesesnél valamivel kissé rövidebb, sötét, feketésszürke. Nyaka függőleges, enyhén ívelt. A mell enyhén előredomborodó, kissé emelt tartású. A farok a hát lejtését törés nélkül követi. Minden madár egyik legfontosabb értékmérője a tollazat, mely ennél a fajtánál sima, tömött testre feszülő. Színe feketeszalagos, sötétkék. A tojók sötétebbek, füstös árnyalatúak, a hímek világosabb kékek.  A fej, a nyak, az evező és a kormánytollak sötét palaszürkék, a nyak zöldes, illetve ibolyaszínben csillogó. A napfényben a mattnak tűnő fedőtollak is fémesen ragyognak.

A dúchoz rendkívül hű, ezért nagyon könnyű a fiatal egyedek kiszoktatása. A repüléshez szoktatásuk sem sokkal nehezebb, de egy kicsit több időt és türelmet igényel.

Takarmányozásuk megegyezik a többi galambfajtáéval, bár az apró és olajos magvakat különösen szeretik. A vedlési időszakban nagy hangsúlyt kell fektetnünk a fehérjében és olajokban gazdag gabonamagvak etetésére, hogy az új tollazat hiánytalanul, hibátlanul és a megfelelő mértékben fejlődjön. Ha a vedlés tökéletesen lezajlott, biztosak lehetünk abban, hogy galambjaink egészségesek, de ehhez tökéletesen kell tartanunk és takarmányoznunk őket.

(Montvai Csaba a fajtaklub elnöke)

2003.10.28

 

 

 

 

 

 

 

Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!    *****    Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!