Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szakirodalom
Szakirodalom : Az egri kék galambról

Az egri kék galambról

www.agroinform.hu/magazin/magazin.php 2003.10.28 Szerk: Tokaji Miklós

Fejlett izomzatú, élénk vérmérsékletű az Egri kék keringő

Az egri kék galambról

Sokan szürkének írják le, valójában többszínű fajta az egri kék galamb. Az 1800-as évek elejétől vált ismertté, bár akkor még csak a hevesi megyeszékhelyen és közvetlen környékén fordult elő.

Mint ahogy a neve is mutatja, az Egri kék keringő jó röpképességgel rendelkezik. Rendkívül gyorsan, látványosan mozog a levegőben. A falka felszállás után zárt, összetartó csapatot alkot, ezek a galambok pillanatok alatt képesek a kellő magasság elérésére. Az összetartás olyannyira jellemző rájuk, hogy a támadó ragadozó madarak-Egerben és környékén mindennapos vendégek-sem képesek a falka megbontására. Sajnos napjainkban egyre kevesebb tenyésztőtárs tekinti ezt a kiváló röpképességet a tenyésztés fő irányelvének. Sokan csak a külcsínyre figyelnek, "kiállításra" tenyésztenek, ami a röpképesség elvesztésével járhat, és ezzel egyidőben a falka is átalakulhat.

Az Egri kék keringő apró termetű, fejlett izomzatú, élénk vérmérsékletű fajta. Feje a testével arányos, úgynevezett trapéz fej. Gyöngyszemei a sötét tollazat miatt szinte világítanak. Csőre a közepesesnél valamivel kissé rövidebb, sötét, feketésszürke. Nyaka függőleges, enyhén ívelt. A mell enyhén előredomborodó, kissé emelt tartású. A farok a hát lejtését törés nélkül követi. Minden madár egyik legfontosabb értékmérője a tollazat, mely ennél a fajtánál sima, tömött testre feszülő. Színe feketeszalagos, sötétkék. A tojók sötétebbek, füstös árnyalatúak, a hímek világosabb kékek.  A fej, a nyak, az evező és a kormánytollak sötét palaszürkék, a nyak zöldes, illetve ibolyaszínben csillogó. A napfényben a mattnak tűnő fedőtollak is fémesen ragyognak.

A dúchoz rendkívül hű, ezért nagyon könnyű a fiatal egyedek kiszoktatása. A repüléshez szoktatásuk sem sokkal nehezebb, de egy kicsit több időt és türelmet igényel.

Takarmányozásuk megegyezik a többi galambfajtáéval, bár az apró és olajos magvakat különösen szeretik. A vedlési időszakban nagy hangsúlyt kell fektetnünk a fehérjében és olajokban gazdag gabonamagvak etetésére, hogy az új tollazat hiánytalanul, hibátlanul és a megfelelő mértékben fejlődjön. Ha a vedlés tökéletesen lezajlott, biztosak lehetünk abban, hogy galambjaink egészségesek, de ehhez tökéletesen kell tartanunk és takarmányoznunk őket.

(Montvai Csaba a fajtaklub elnöke)

2003.10.28

 

 

 

 

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG