Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szakirodalom
Szakirodalom : Teremi Gábor: A galamb, 1956.

Teremi Gábor: A galamb, 1956.

Küldte: Kenéz József

                     Egri kék keringőgalamb

 

Körülbelül 1780 óta ismert Egerben. Régebben nagyobb testű, hosszabb csőrű volt, mint ma. Ez a régebben fellegverő egri kéknek nevezett fajta a budai kéknek és a budapesti rövidcsőrű gólyásnak valószínűleg közeli rokona.

Mind a három fajtának közös tulajdonsága a kicsi, rövid testalkat, a kiálló nagy világos szemek, a sötétkék szemgyűrűk és legfőképpen a sötétkék testbőr, ami a többi hazai galambfajtán nem fordul elő. Mindezek oly jellegzetes közös tulajdonságok, melyek alapján rokonságuk alig vitatható. A fajta kiváló röpképességével magyarázható, hogy az egri keringő hosszú idő óta megállotta a helyét és nem pusztult ki.

Gyorsan, sűrű csapatban csapongva repül. Gyorsasága miatt repülése azonban csak 2-3 óráig tart. Különösen jó a tájékozódó képessége. Rövidebb távolságokra, mintegy 40-50 kilométerig postagalamb módjára beröptethető. Kicsi testű, csőrhegytől a farok végéig 30-32 cm, a begytől mérve 20-22 cm a hossza. Középmagas lábállású, magassága 18-20 cm. Karcsú, büszke testtartású.

Feje sima, szögletesnek látszó a halánték és a tarkó éles sarka miatt. Éppen ezért a homlok és a koponyacsont kifejezett. Fejeteteje lapos, különösen széles a szemek felett, ami röviden keskenyedve, a lapos homlokban alig lejtve az orrhártyáig beszűkülve fut előre. A tarkó és a halántéksíkja hirtelen leeső. Csőre a középhosszúnál rövidebb, a szájzugtól a felső káva hegyéig 14-15 mm, középerős. A csőrkávák záródási vonala a homlokkal derékszöget alkot, fénylő fekete színű.

Szemei nagyok, kissé kiállók, tiszta gyöngyfehérek, vérerezettől mentesen. Szemgyűrűje kétsoros, sima, fénylő feketésszürke. Nyaka középhosszú, függőlegesen tartott, melle izmos, domború. Háta a testtel arányos, szárnyai a testhez simulnak. Farka keskeny, lábai középmagasak, kárminvörös színűek. Tollazata acélos. Színruhája világosabb vagy sötétebb galamb-kék, ún. vaskék. A hím tollazata világos, a tojó többnyire sötétebb színű. Változata az Egri cigány keringőgalamb.

Valamivel kisebb testű, egyébként az egri kékkel mindenben megegyező vállfajta utóbbitól annyiban tér el, hogy a nagyon szorosan testhez feszülő tollazata többnyire füstöskék, barnás színű és árnyalatú, nyaka erősen zománccsillogású. Régebben egészen sötét tollazatú, sötétkovácsolt volt. Ma olajbarna, de van majdnem fekete, egészen sötét és szalag nélkül.

Az egri keringő és a budapesti deres keresztezéséből nagyon ritkán előfordulhat az egri „cigányderes” keringő is.

 

 

 

 

 

 

 

Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!    *****    Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!