Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szakirodalom
Szakirodalom : Teremi Gábor: A galamb, 1956.

Teremi Gábor: A galamb, 1956.

Küldte: Kenéz József

                     Egri kék keringőgalamb

 

Körülbelül 1780 óta ismert Egerben. Régebben nagyobb testű, hosszabb csőrű volt, mint ma. Ez a régebben fellegverő egri kéknek nevezett fajta a budai kéknek és a budapesti rövidcsőrű gólyásnak valószínűleg közeli rokona.

Mind a három fajtának közös tulajdonsága a kicsi, rövid testalkat, a kiálló nagy világos szemek, a sötétkék szemgyűrűk és legfőképpen a sötétkék testbőr, ami a többi hazai galambfajtán nem fordul elő. Mindezek oly jellegzetes közös tulajdonságok, melyek alapján rokonságuk alig vitatható. A fajta kiváló röpképességével magyarázható, hogy az egri keringő hosszú idő óta megállotta a helyét és nem pusztult ki.

Gyorsan, sűrű csapatban csapongva repül. Gyorsasága miatt repülése azonban csak 2-3 óráig tart. Különösen jó a tájékozódó képessége. Rövidebb távolságokra, mintegy 40-50 kilométerig postagalamb módjára beröptethető. Kicsi testű, csőrhegytől a farok végéig 30-32 cm, a begytől mérve 20-22 cm a hossza. Középmagas lábállású, magassága 18-20 cm. Karcsú, büszke testtartású.

Feje sima, szögletesnek látszó a halánték és a tarkó éles sarka miatt. Éppen ezért a homlok és a koponyacsont kifejezett. Fejeteteje lapos, különösen széles a szemek felett, ami röviden keskenyedve, a lapos homlokban alig lejtve az orrhártyáig beszűkülve fut előre. A tarkó és a halántéksíkja hirtelen leeső. Csőre a középhosszúnál rövidebb, a szájzugtól a felső káva hegyéig 14-15 mm, középerős. A csőrkávák záródási vonala a homlokkal derékszöget alkot, fénylő fekete színű.

Szemei nagyok, kissé kiállók, tiszta gyöngyfehérek, vérerezettől mentesen. Szemgyűrűje kétsoros, sima, fénylő feketésszürke. Nyaka középhosszú, függőlegesen tartott, melle izmos, domború. Háta a testtel arányos, szárnyai a testhez simulnak. Farka keskeny, lábai középmagasak, kárminvörös színűek. Tollazata acélos. Színruhája világosabb vagy sötétebb galamb-kék, ún. vaskék. A hím tollazata világos, a tojó többnyire sötétebb színű. Változata az Egri cigány keringőgalamb.

Valamivel kisebb testű, egyébként az egri kékkel mindenben megegyező vállfajta utóbbitól annyiban tér el, hogy a nagyon szorosan testhez feszülő tollazata többnyire füstöskék, barnás színű és árnyalatú, nyaka erősen zománccsillogású. Régebben egészen sötét tollazatú, sötétkovácsolt volt. Ma olajbarna, de van majdnem fekete, egészen sötét és szalag nélkül.

Az egri keringő és a budapesti deres keresztezéséből nagyon ritkán előfordulhat az egri „cigányderes” keringő is.

 

 

 

 

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG