Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Cikkek/Fajtaklub
Cikkek/Fajtaklub : Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

2007.12.18

Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

 

Csepeli magasröptű hófehér keringőből 11 tenyésztő 69 egyedet állított ki. 20 galamb kapott kiváló minősítést, ezeken 6 tenyésztő „osztozott”: Barna Pál (6), Szappanos Szabolcs, Toronyai Ádám (5-5), Babicsek József (2), Benyhe Attila és Kelemen Attila (1-1). Fajtagyőztes Toronyai Ádám fiatal hím, ill. Barna Pál fiatal tojó galambja lett. Felajánlott díjat Szappanos Szabolcs öreg hím, tisztetetdíjat pedig Benyhe Attila fiatal tojó galambja után vehetett át.

A ketrecfüggvényeken olvasott szakszerű bírálói megjegyzések jól adták vissza a látott kollekció főbb jellemzőit, s megfelelő orientációul szolgálhatnak a tenyésztőknek. Arányos ill. jó testfelépítés, jó izomzat és szép szembőr: ez a három tulajdonság volt az előnyként megjelöltek gyakorisági sorrendje. Az előnyökön belül a testfelépítésre vonatkozó dicséretek mintegy 50 %-ot tettek ki. A mindössze néhány hiba az előzőeknek szinte ellenpontozásaképpen a gyengébb izomzatot, a vöröses szembőrt büntette, egy esetben pedig a deformált lábujjat. A tucatnyi különböző kívánalom gyakorisága széles skálán mozgott: amíg például a kimetszett toroktájat, az erősebb csőrkötést, a keskenyebb faroktollat, a csűdtől lefelé sima lábat, a szárnypajzs sima, feszes fedőtollait, a zártabb hátat, az ápoltabb tollazatot, a feszesebb szárnytartást csak egy-egy esetben kérte számon a bíráló, feltűnően gyakori, a bírált 69 egyedből 34-nél észrevételezett volt az íveltebb fejtetőre , továbbá   - szám szerint ettől valamivel elmaradva  -  a világos narancssárga szembőrre vonatkozó kívánalom. Ajánlatos tehát ez utóbbiakra koncentrálniuk a fajta tenyésztőinek!

Egri kék keringőből 98-at ( az előző évihez képest 25-tel többet) láthatott az érdeklődő, ezek közül 83-at a fajtaklub égisze alatt. A fajtaklub kollekciójába 15-en neveztek, ketten pedig „egyénileg”. A 17 tenyésztő közül 10-en voltak, akiknek egy vagy több galambja kiváló minősítést kapott: Bata László, Krsjak Mihály (3-3), Buczkó János, Szőke Zsolt (2-2), Csernei István, Jaszper László, Kölesz József, Meleg András, Peták László és Toronyai Zoltán (1-1). (Ezen a kiállításon már érvényesült az a szabály, miszerint a kiváló galambnak csak 1 kívánalma lehet. Ennek tükrében magáért beszél, hogy a kiválók mellett láthattunk 15 egyed 95 pontos galambot is…) Klubgyőztes lett Bata László fiatal hím galambja, ill. Szőke Zsolt öreg tojója. A fajtaklub felajánlott díjait Meleg András, Csernei István, Krsjak Mihály vihette haza, tiszteletdíjat pedig Bata László és Toronyai Zoltán.

Az „egrisek” fajtaklub kollekcióját nézve mind a darabszám, mind a minőség tekintetében előrelépés történt. Bár a kitűnő példányokra egyelőre még várni kell… A most kiállított galambok alkatilag finomabbak, színezetük pedig nemek szerint jobban elkülönülő : azaz a hímek markánsan világosabbak, a tojók pedig „füstösebbek”. Továbbra is erre kell törekedni! A korábbiaktól eltérő pozitív változás az is, hogy szinte eltűntek a ketrecekből a kloáka környéki fehér tollak miatt büntetendő galambok. Harmadik szárnykezdemény viszont több egyeden is észlelhető volt…Sok ketrecfüggvényen olvashattuk kívánalomként a domborúbb, jobban előreálló mellet. (Ennek teljesülése esetén eltűnnének a nyitott, előreugró szárnybúbok, s galambjaink teltebb, feszesebb képet mutatnának.) További formai javulás érhető el a rövidebb, keskeny farok kívánalmának szem előtt tartásával. Az egri kék fajta markáns jellemzője a szem! Ezért a keskenyebb, finomabb szövetű szembőr mellett továbbra is törekednünk kell a tisztább szemek elérésére, hogy a kiállítás harmadik napján is látszódjon egyfajta  -  az élénk vérmérsékletet tükröző  - „tűz” galambjaink tekintetében.

Az előző évhez mért szakmai előrelépést egyébként a pontértékek átlagának 0,5 pontos javulása is tükrözi. Összegezve: a fajtaklub jó úton  jár, ezen kell tovább haladni!

 

Vincze Sándor – Benyhe Attila

 

 

 

 

 

 

 

Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!    *****    Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!