Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Cikkek/Fajtaklub
Cikkek/Fajtaklub : Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

2007.12.18

Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

 

Csepeli magasröptű hófehér keringőből 11 tenyésztő 69 egyedet állított ki. 20 galamb kapott kiváló minősítést, ezeken 6 tenyésztő „osztozott”: Barna Pál (6), Szappanos Szabolcs, Toronyai Ádám (5-5), Babicsek József (2), Benyhe Attila és Kelemen Attila (1-1). Fajtagyőztes Toronyai Ádám fiatal hím, ill. Barna Pál fiatal tojó galambja lett. Felajánlott díjat Szappanos Szabolcs öreg hím, tisztetetdíjat pedig Benyhe Attila fiatal tojó galambja után vehetett át.

A ketrecfüggvényeken olvasott szakszerű bírálói megjegyzések jól adták vissza a látott kollekció főbb jellemzőit, s megfelelő orientációul szolgálhatnak a tenyésztőknek. Arányos ill. jó testfelépítés, jó izomzat és szép szembőr: ez a három tulajdonság volt az előnyként megjelöltek gyakorisági sorrendje. Az előnyökön belül a testfelépítésre vonatkozó dicséretek mintegy 50 %-ot tettek ki. A mindössze néhány hiba az előzőeknek szinte ellenpontozásaképpen a gyengébb izomzatot, a vöröses szembőrt büntette, egy esetben pedig a deformált lábujjat. A tucatnyi különböző kívánalom gyakorisága széles skálán mozgott: amíg például a kimetszett toroktájat, az erősebb csőrkötést, a keskenyebb faroktollat, a csűdtől lefelé sima lábat, a szárnypajzs sima, feszes fedőtollait, a zártabb hátat, az ápoltabb tollazatot, a feszesebb szárnytartást csak egy-egy esetben kérte számon a bíráló, feltűnően gyakori, a bírált 69 egyedből 34-nél észrevételezett volt az íveltebb fejtetőre , továbbá   - szám szerint ettől valamivel elmaradva  -  a világos narancssárga szembőrre vonatkozó kívánalom. Ajánlatos tehát ez utóbbiakra koncentrálniuk a fajta tenyésztőinek!

Egri kék keringőből 98-at ( az előző évihez képest 25-tel többet) láthatott az érdeklődő, ezek közül 83-at a fajtaklub égisze alatt. A fajtaklub kollekciójába 15-en neveztek, ketten pedig „egyénileg”. A 17 tenyésztő közül 10-en voltak, akiknek egy vagy több galambja kiváló minősítést kapott: Bata László, Krsjak Mihály (3-3), Buczkó János, Szőke Zsolt (2-2), Csernei István, Jaszper László, Kölesz József, Meleg András, Peták László és Toronyai Zoltán (1-1). (Ezen a kiállításon már érvényesült az a szabály, miszerint a kiváló galambnak csak 1 kívánalma lehet. Ennek tükrében magáért beszél, hogy a kiválók mellett láthattunk 15 egyed 95 pontos galambot is…) Klubgyőztes lett Bata László fiatal hím galambja, ill. Szőke Zsolt öreg tojója. A fajtaklub felajánlott díjait Meleg András, Csernei István, Krsjak Mihály vihette haza, tiszteletdíjat pedig Bata László és Toronyai Zoltán.

Az „egrisek” fajtaklub kollekcióját nézve mind a darabszám, mind a minőség tekintetében előrelépés történt. Bár a kitűnő példányokra egyelőre még várni kell… A most kiállított galambok alkatilag finomabbak, színezetük pedig nemek szerint jobban elkülönülő : azaz a hímek markánsan világosabbak, a tojók pedig „füstösebbek”. Továbbra is erre kell törekedni! A korábbiaktól eltérő pozitív változás az is, hogy szinte eltűntek a ketrecekből a kloáka környéki fehér tollak miatt büntetendő galambok. Harmadik szárnykezdemény viszont több egyeden is észlelhető volt…Sok ketrecfüggvényen olvashattuk kívánalomként a domborúbb, jobban előreálló mellet. (Ennek teljesülése esetén eltűnnének a nyitott, előreugró szárnybúbok, s galambjaink teltebb, feszesebb képet mutatnának.) További formai javulás érhető el a rövidebb, keskeny farok kívánalmának szem előtt tartásával. Az egri kék fajta markáns jellemzője a szem! Ezért a keskenyebb, finomabb szövetű szembőr mellett továbbra is törekednünk kell a tisztább szemek elérésére, hogy a kiállítás harmadik napján is látszódjon egyfajta  -  az élénk vérmérsékletet tükröző  - „tűz” galambjaink tekintetében.

Az előző évhez mért szakmai előrelépést egyébként a pontértékek átlagának 0,5 pontos javulása is tükrözi. Összegezve: a fajtaklub jó úton  jár, ezen kell tovább haladni!

 

Vincze Sándor – Benyhe Attila

 

 

 

 

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG