Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Cikkek/Fajtaklub
Cikkek/Fajtaklub : Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

2007.12.18

Csepeli hófehérek és egri kékek a Jubileumi Nemzeti Kiállításon

 

Csepeli magasröptű hófehér keringőből 11 tenyésztő 69 egyedet állított ki. 20 galamb kapott kiváló minősítést, ezeken 6 tenyésztő „osztozott”: Barna Pál (6), Szappanos Szabolcs, Toronyai Ádám (5-5), Babicsek József (2), Benyhe Attila és Kelemen Attila (1-1). Fajtagyőztes Toronyai Ádám fiatal hím, ill. Barna Pál fiatal tojó galambja lett. Felajánlott díjat Szappanos Szabolcs öreg hím, tisztetetdíjat pedig Benyhe Attila fiatal tojó galambja után vehetett át.

A ketrecfüggvényeken olvasott szakszerű bírálói megjegyzések jól adták vissza a látott kollekció főbb jellemzőit, s megfelelő orientációul szolgálhatnak a tenyésztőknek. Arányos ill. jó testfelépítés, jó izomzat és szép szembőr: ez a három tulajdonság volt az előnyként megjelöltek gyakorisági sorrendje. Az előnyökön belül a testfelépítésre vonatkozó dicséretek mintegy 50 %-ot tettek ki. A mindössze néhány hiba az előzőeknek szinte ellenpontozásaképpen a gyengébb izomzatot, a vöröses szembőrt büntette, egy esetben pedig a deformált lábujjat. A tucatnyi különböző kívánalom gyakorisága széles skálán mozgott: amíg például a kimetszett toroktájat, az erősebb csőrkötést, a keskenyebb faroktollat, a csűdtől lefelé sima lábat, a szárnypajzs sima, feszes fedőtollait, a zártabb hátat, az ápoltabb tollazatot, a feszesebb szárnytartást csak egy-egy esetben kérte számon a bíráló, feltűnően gyakori, a bírált 69 egyedből 34-nél észrevételezett volt az íveltebb fejtetőre , továbbá   - szám szerint ettől valamivel elmaradva  -  a világos narancssárga szembőrre vonatkozó kívánalom. Ajánlatos tehát ez utóbbiakra koncentrálniuk a fajta tenyésztőinek!

Egri kék keringőből 98-at ( az előző évihez képest 25-tel többet) láthatott az érdeklődő, ezek közül 83-at a fajtaklub égisze alatt. A fajtaklub kollekciójába 15-en neveztek, ketten pedig „egyénileg”. A 17 tenyésztő közül 10-en voltak, akiknek egy vagy több galambja kiváló minősítést kapott: Bata László, Krsjak Mihály (3-3), Buczkó János, Szőke Zsolt (2-2), Csernei István, Jaszper László, Kölesz József, Meleg András, Peták László és Toronyai Zoltán (1-1). (Ezen a kiállításon már érvényesült az a szabály, miszerint a kiváló galambnak csak 1 kívánalma lehet. Ennek tükrében magáért beszél, hogy a kiválók mellett láthattunk 15 egyed 95 pontos galambot is…) Klubgyőztes lett Bata László fiatal hím galambja, ill. Szőke Zsolt öreg tojója. A fajtaklub felajánlott díjait Meleg András, Csernei István, Krsjak Mihály vihette haza, tiszteletdíjat pedig Bata László és Toronyai Zoltán.

Az „egrisek” fajtaklub kollekcióját nézve mind a darabszám, mind a minőség tekintetében előrelépés történt. Bár a kitűnő példányokra egyelőre még várni kell… A most kiállított galambok alkatilag finomabbak, színezetük pedig nemek szerint jobban elkülönülő : azaz a hímek markánsan világosabbak, a tojók pedig „füstösebbek”. Továbbra is erre kell törekedni! A korábbiaktól eltérő pozitív változás az is, hogy szinte eltűntek a ketrecekből a kloáka környéki fehér tollak miatt büntetendő galambok. Harmadik szárnykezdemény viszont több egyeden is észlelhető volt…Sok ketrecfüggvényen olvashattuk kívánalomként a domborúbb, jobban előreálló mellet. (Ennek teljesülése esetén eltűnnének a nyitott, előreugró szárnybúbok, s galambjaink teltebb, feszesebb képet mutatnának.) További formai javulás érhető el a rövidebb, keskeny farok kívánalmának szem előtt tartásával. Az egri kék fajta markáns jellemzője a szem! Ezért a keskenyebb, finomabb szövetű szembőr mellett továbbra is törekednünk kell a tisztább szemek elérésére, hogy a kiállítás harmadik napján is látszódjon egyfajta  -  az élénk vérmérsékletet tükröző  - „tűz” galambjaink tekintetében.

Az előző évhez mért szakmai előrelépést egyébként a pontértékek átlagának 0,5 pontos javulása is tükrözi. Összegezve: a fajtaklub jó úton  jár, ezen kell tovább haladni!

 

Vincze Sándor – Benyhe Attila

 

 

 

 

 

 

 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)