Az egri kék

Fajtaklub tagok

Képgaléria

Szakirodalom

A fajtaklub

Fórum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Látogatók
Indulás: 2005-05-19
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Cikkek/Fajtaklub
Cikkek/Fajtaklub : Fiatal bemutató és szakmai találkozó az egri kék keringő galambokat tenyésztők fajtaklubjában

Fiatal bemutató és szakmai találkozó az egri kék keringő galambokat tenyésztők fajtaklubjában

2005. szept. 18.

Fiatal bemutató és szakmai találkozó az egri kék keringő galambokat tenyésztők fajtaklubjában

 

Tizenhárom tenyésztő, ötvenhat egyedet mutatott be 2005. szeptember 18-án, Cegléden az idei fiatalgalamb bemutatón. Azzal a szándékkal, hogy megmutatassák hogyan alakult az idei tenyésztés.

Láthattunk kimagaslóan szép fiatal tojókat. Bár a tojók mondhatni hagyományosan szépek és jók. Több javítanivaló inkább a hímeknél van, elsősorban az alak, az állás, a testméret tekintetében. Meglepetésre most látható volt igen kicsi, szinte tojóméretnek megfelelő hím is. Többen vitatkoztak tojó-e vagy hím egy-egy ilyen példány.

Talán köztudott, hogy ennél a fajtánál a fiók mez sötét, tojószerű színű. Ha párosul hozzá az alak is nehéz dönteni melyik nemhez tartozó a fiatal.

Ilyenek hallatszottak innen-onnan: Figyelj ez tojó lesz, ez pedig hím. Hímeknél egy nagyon apró sötét fiókmezű fiatalra szavazott a jelenlévő tagság.

Egyértelmű volt az eset, már a válltollait váltotta, a hímekre jellemző világosabb színűek voltak. Ezek a jegyek azok melyek először jelzik az ivari hovatartozást. Hiszen a hímek színe mindig világosabb, mint a tojóké. A tojók színe az un. sötét vas kék vagy ahogy az egrisek mondják olykor piszkos kék, szurmoskék.

Kifejlett madarakon a nyak ibolyásan fénylő zöldes csillogású. Idősebb példányokon, egyes tenyésztők szerint ez a csillogás meg kell hogy mutatkozzon a szárnyszalagokon és a farkpánton is.

Ma az egri keringőnél legfőbb javítanivaló az alak – állás. Ebben a jelenlévők mindannyian egyetértettek.

A fej – csőr – homlok szinte kész. Kisebb problémák mutatkoznak a szemnél. Előfordul olykor a nagy vagy szétfolyó pupilla, legtöbbször inkább csak az egyik szemre jellemzően.

Továbblépés a testnagyság irányában kell, hogy legyen. Szigorú válogatással a kicsitől az apró felé kell elmozdulni. Ez a fajta a legkisebb galambok egyike, már ami a testnagyságot illeti.

Szép nyelv ez a miénk, lehet fokozni a dolgokat. Van kicsi, pici, apró, mind mást és mást jelent. Lényeg hogy a külföldi fajtaleírásokban a kistestű megnevezést lehet megtalálni. A kicsi helyes lehet pl. a máltai vagy a strasserral való összehasonlításnál, ám ha pl. a röpgalambokkal viszonyítjuk (igaz itt is vannak nagyok, mint a bácskai vagy az orlik keringő) már jobb a dolog, viszont még a keringők között is szigorúan apró a helyes.

Kár hogy ez rosszul ment ki. Így Európa más országában tenyésztők a szerintük hivatalos Európa standard szerint tenyésztik és meglehetősen nagyok a madarak.

Törekedni kell, hogy a testméret minél kisebb legyen. Szigorú szelekcióval ezt el lehet érni. Nem állítom, hogy holnap vagy holnapután, de azt állítom, hogy néhány év múlva már ezek a pici, apró galambok lehetnek döntő többségben.

Ismerve ennek a fajtának a kitűnő vitalitását nem irreális az elképzelés.

Szavazással választotta ki a jelenlévő tagság a legszebb hímet és a legszebb tojót.

Szőke Zsolt nagykőrösi tenyésztő galambjait látta a többség a legjobbnak, mindkettő az ő tenyésztéséből. Gratulálunk!

Tizenhárom tenyésztő fejenként kettőtől nyolc egyedet mutatott be. A szavazatok megoszlottak. Egy szavazattól a kilenc szavazatig vegyesen. Érthető ez, kinek melyik tetszett jobban vagy melyik volt rendben.

Elég rongyosak voltak a galambok, ám akadt kész egyed is. Tudjuk a márciusi fiatalok tudnak időben elkészülni, a későbbiek már csak esetleg, vagy jövőre.

Akadt szakadt pupillájú is. Elvárás a kicsi, kerek pupilla. Volt nagy pupillájú is. Kifogás is akadt: Nem kellő a megvilágítás. Lehet, de a kicsi az sötét helyen is kicsi.

Hiba és küzdeni kell a kékes (fehér) ülep ellen. Nagy hiba. Bár tapasztalatom szerint ezek általában kimagaslóan jó példányok.

Német fajtaleírás említi (a magyar nem) a fehér hátat. Nagyon ritkán fordul elő. Szinte elő sem fordulhat, ha kellő pigmentációjú az egyed. Fekete ill. sötét csőr, sötét tollazat fehér háttal ritkán párosul. Kizáró hiba ha van.

Esetenként itt-ott előfordulhatnak, un. fehér tüskék, főleg a szájzugban vagy a fejen. Ez egy – egy pici fehér toll. Idős tenyésztők szerint a fajta nemességével függ össze. Tény, hogy bármelyik egyednél kijöhet. Talán valóban a nemesség, de az is lehet, hogy a menetközbeni kitérő miatt van. Mindenesetre van és nem is a gyengébbeken.

Hét bírálója van a klubnak:

Bajor István                     Jászberény

Dr. Zoltán Levente           Balatonkenese

Horváth Csaba                Nagyatád

Montvai Csaba                Egerszalók

Toronyai Zoltán               Cegléd

Vincze Ottó                     Eger

Vincze Sándor                 Eger

A tagság szavazata szerint a fiatalok országos kiállítására dr. Zoltán Levente és Vincze Ottó. A klub éves kiállítására Bajor István és Vincze Sándor bírálókat javasolják.

Újabb két tag (előző taggyűlésen is három) kérte felvételét. Buckó János Törökszentmiklósról és Bartucz János Tápióságról. Megállapítható, hogy szépen alakul a taglétszám és a kiállított egyedek alapján reményt keltő az aktivitás is.

Mint az már szinte minden jó kollektívánál lenni szokott közös ebéddel és teljesen kötetlen beszélgetéssel zárult a bemutató.

 

 

 

 

 

 

                                                                                              

Bajor István

 

 

 

 

 

 

 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)